“Dones a les corts” reflexionen sobre el moment en què es troba la dona del segle XXI

2/02/17 – MARIONA MAYMÓ “Et criden i et penses que la culpa és teva, <<què he de canviar?>> -et preguntes, fins que et fas gran i el teu fill et diu que no ets tu”. Aquesta és només una de les frases de valentes testimonis que es van fer sentir a la taula rodona: El dret a viure sense por, que va tenir lloc divendres 31 de gener com a part del cicle En moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016.

donesenmoviment-600x300

En el cicle, que dura des de gener fins a juliol del 2017, hi podeu trobar un espai de reflexió i de commemoració sobre les primeres dones que, desafiant la dictadura, es van atrevir a qüestionar no només els estereotips de gènere, sinó també els valors de la societat del moment. No podem entendre el moviment feminista del moment com la lluita aïllada pels drets de la dona, perquè sempre ha anat acompanyat de reivindicacions socials, culturals i polítiques. De la mateixa manera, tampoc podem entendre les relacions i estereotips de gènere actuals, sense l’acció i esforç de cadascuna d’aquestes dones.

Tornant al present, un dels temes que es van tractar amb més força va ser la posició del sistema judicial català respecte la dona. “Tot i que a Catalunya s’emeten lleis molt progres, per l’altra banda és la comunitat autònoma que concedeix menys ordres de protecció a les dones”. Concretament, menys d’un 38% de les sol·licitades. Per si les dades no eren suficientment alarmants, el testimoni d’una dona immigrant va acabar de confirmar les sospites sobre el sistema. Explica que el sistema judicial espera que la dona adopti una posició de submissió en el jutjat; la dona empoderada està mal vista. Ens confessa que “no vull passar la resta de la meva vida acusada”, però “no veig sortida” dins d’aquest sistema judicial.

I és que, de fet, quin percentatge de jutges són homes, i quin són dones? I quantes d’aquestes dones són feministes? “Volem advocades amb visió de gènere!” -demanen les ponents.

Al buscar l’origen de la discriminació de gènere, tots els camins porten al mateix lloc: la falta de formació des de la base. Les ponents alerten que cada cop hi ha víctimes més joves, i que hi ha hagut un retrocés pel que fa l’autoestima de les adolescents. Un dels factors podria ser el model d’amor romàntic amb què se’ns bombardeja constantment, fomentat per falsos mites com el de la mitja taronja, o del príncep protector i princesa que ha de ser salvada. Un altre factor determinant d’aquest retrocés té a veure amb les noves tecnologies com a instrument de control i dominació, que faciliten aquest micromasclisme. No hem d’oblidar que “Vas molt curta”, “Estàs en línia, amb qui parles?” o “Passa’m ubi” també és violència de gènere.

Les ponents van tancar la taula rodona llançant una reflexió a l’aire, que volem compartir amb els nostres lectors: què és ser dona al segle XXI? Podeu explicar-nos què és per vosaltres ser dona, a través del hashtag #serdonaés en les nostres xarxes socials.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s