Els mitjans de comunicació espanyols segueixen incomplint les recomanacions sobre el tractament de la violència masclista

6/02/17 – BERTA OLIVIER

El manual de recomanacions va ser un projecte de diverses entitats com la Regidoria de les Dones de l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, l’Institut Català de les Dones i el Col·legi de Periodistes de Catalunya publicat el 2004 i actualitzat el 2009 que va comptar amb la participació dels grans mitjans estatals com El País, La Vanguardia, El Periódico o El Mundo.

Des que ha començat el 2017, set dones han estat assassinades en mans de les seves parelles o ex parelles a l’estat espanyol. Una xifra, però, inferior als onze assassinats que hi va haver el gener del 2016, segons informa Feminicidio.net. Malgrat tot, els mitjans de comunicació segueixen fent un tractament inadequat dels casos de violència masclista que lluny de contribuir a la sensibilització d’aquest problema estructural, fan notícies sensacionalistes de poc valor informatiu.

L’informe citat exposa que algunes de les males pràctiques serien donar dades personals de la víctima així com mostrar imatges que permetin identificar-la, explicar l’espectacularitat del crim, és a dir, com va ser assassinada la dona, mostrar imatges del lloc dels fets, com la vivenda de la víctima així com aportar testimonis de veïns o amics.

Veiem però, que en el que portem de 2017 mitjans com El País han fet ressò de casos de violència de masclista incomplint totalment aquestes recomanacions. Aquest any començava amb l’assassinat d’una dona en mans de la seva ex parella a la Comunitat de Madrid.

En la publicació de El País trobem la notícia redactada i a acompanyada d’un vídeo que cobreix la notícia. En aquest vídeo es presenta la víctima amb una fotografia totalment inadequada, es mostra el bloc de pisos on vivia i es dona informació personal seva com el nom complet, l’edat i la seva professió, informacions que no preserven la intimitat de l’assassinada i la seva família. També surten declaracions d’alguns veïns i coneguts de la dona assassinada que no aporten informació rellevant dels fets i s’especifica de quina manera la van matar contribuint a donar morbositat a la notícia.

captura-de-pantalla-2017-02-05-a-les-12-58-18

Fragment del video en què apareix la fotografia i dades personals que identifiquen la víctima. Font: El País

La informació redactada no se centra només en el fet que una la dona ha estat assassinada per la seva ex parella de forma violenta i que l’home ja tenia una ordre d’allunyament. Contràriament, el text lluny de seguir un estil informatiu, fa servir el testimoni de la mare i com si d’un conte es tractés, amb metàfores, símbols i imatges va explicant com se sent la mare, com era la víctima i altres detalls del tot innecessaris (“luchando contra ese sentimiento que, como mujer de profundas creencias religiosas, pareciera no poder permitirse.”; “Newton, el perro de Matilde, el único que presenció lo ocurrido”).

Els mitjans han estat imprescindibles per mostrar la problemàtica social de la violència de gènere, però cal que el tractament que en fan sigui el correcte. Per aquest motiu, els experts que van col·laborar en el manual  per visibilitzar la dona, coordinat i dirigit per la periodista Arantza Diez i publicat el 2011, expliquen que no n’hi ha prou en explicar els fets de l’asssassinat sinó que és vital que els mitjans també informin de tot el context previ i posterior a la mort violenta d’una dona. Així, per tal de sensibilitzar sobre la violència masclista, és imprescindible explicar “com es produeix, quines en són les causes estructurals, com es detecta, com es pot prevenir,” i cal “buscar i incloure en les notícies la veu de persones expertes i també de dones que aconsegueixen sortir de l’espiral de violència i que sobreviuen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s