Mutilació genital femenina: #DIEMPROU

06/02/2017 – GEMMA CLARASÓ

Avui, 6 de febrer, és el dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina. 200 milions de dones i nenes arreu del món han patit aquesta pràctica, segons dades que publica la Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest procés és freqüent en més de 30 països de l’Orient Mitjà, Àfrica i Àsia, però a la Unió Europea més de 500.000 persones també han passat per aquest procediment. Però no ens queda tan lluny com pensem: a Espanya 17.000 dones corren el risc de patir-la.

Què és la mutilació genital femenina (MGF)? “La MGF engloba tots aquells processos que comprenen l’extracció parcial o total dels genitals externs femenins”, tal com publica la OMS. Anem més enllà: s’extirpa el clítoris, en alguns casos es raspen els llavis menors de la noia fins eliminar per complet els genitals externs, i quan acaben es tanca el tall cosint-lo i deixant un petit forat per la regla i la orina. La nit en la que es casen es torna a obrir l’orifici mitjançant un tall, ja que consideren que en aquell moment ja poden mantenir relacions sexuals, explica El País en un reportatge.

Això demostra que estem molt lluny de la igualtat de gènere. Que 200 milions de dones hagin viscut una mutilació reflexa una desigualtat extrema inculcada i interioritzada en algunes cultures. És una forma de tortura més cruel del que podem imaginar, i el més greu és que la família ho accepta i ho vol. Una fulla d’afaitar, un ganivet, un tros de vidre , o fins i tot les espines d’un arbust poden ser suficients per provocar un dolor tan intens que no podran oblidar en tota la seva vida. És una de les maneres més cruels de fer sotmetre una dona al seu marit o a qualsevol figura masculina.

La OMS també explica que aquesta  pràctica està considerada internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i les nenes (dret a la salut, a la seguretat, a la integritat física, a no ser sotmès a tortures o tractes cruels, i finalment, el mateix dret a la vida). I és que la major part d’afectades per aquesta pràctica són menors de 5 anys, concretament, unes 3 milions de nenes d’aquesta edat són mutilades cada any.

mgf

El per què d’aquest ritual el trobem en motius religiosos, socials o culturals. En algunes poblacions està tan interioritzat que es es duu a terme per la pressió de la mateixa societat, la por al rebuig o la necessitat d’acceptació social.

I ens hauríem de preguntar, amb quin objectiu es mutilen les nenes? La OMS explica que en molts casos és per assegurar que s’arribi al matrimoni sense haver perdut la virginitat. Es creu que així es purifica a les dones de “la seva feminitat” (ja que entenen la feminitat com un concepte dolent) i les purifica de per vida ja que provoca la seva insensibilitat al plaer sexual. Però el problema és que no tenen en compte els riscos que això pot provocar.

Les complicacions en aquesta pràctica poden ser desastroses, des del punt de vista mental i des del físic. Des del trauma psicològic fins la mort. En la majoria de casos els dolors provocats per la regla no tenen res a veure amb els que podem patir les dones que no hem patit una mutilació: la sang se’ls acumula en punts concrets i provoca fàcilment infeccions. En el moment del part també augmenten les opcions de complicacions, ja que en les comunitat rurals (on sovint es duu a terme la MGF) els hospitals estan lluny o poc equipats, tal com informa El País en el reportatge citat anteriorment.

Avui, 6 de febrer, seguim lluitant contra una pràctica que atempta contra la salut i la integritat física i mental de moltes dones, i diem més que mai #JODICPROU.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s