Els diaris segueixen sense fer la seva feina: només un 19% dels opinadors en premsa digital i un 20% en paper són dones

10/02/2017 – GEMMA CLARASÓ

L’últim informe d’#OnSónLesDones divideix el periodisme en dos blocs: el periodisme audiovisual i la premsa. Pel que fa a la ràdio i a la televisió, sembla que alguna cosa es mou i les dones comencen a ser visibles, l’últim anàlisis (desembre de 2016) ens deixava un global de 38% de dones en les tertúlies televisives i un 35% a les radiofòniques. La paritat està a prop, i sobretot en els mitjans públics. No tot són bones notícies però, la premsa escrita no sembla interessada en complir la Llei efectiva entre homes i dones en els mitjans de comunicació i es manté en uns resultats inacceptables: 19% en la premsa digital i 20% en els diaris en paper.

#OnSónLesDones és una iniciativa que “demostra com els mitjans catalans silencien, sistemàticament, l’opinió de les dones”. Analitzen els principals mitjans diàriament i posteriorment elaboren informes mensuals per tal de visibilitzar la desigualtat entre sexes en les tertúlies o seccions d’opinió.

La ràdio assoleix bons resultats i s’acosta a la paritat amb una mitjana del 35% de tertulianes en l’últim informe. Tots els mitjans superen el 30% i han anat en ascens, tot i que aquest gener encara s’ha de publicar l’informe i podria disminuir. Tot i així, tant en aquest cas com el televisió, la diferència entre mitjans públics i privats (Catalunya Ràdio i RAC1) és notable.

RAC1, l’emissora més escoltada del país, va augmentant el número de dones a poc a poc i sembla consolidar-se aquest increment. I pel que fa a Catalunya Ràdio, un dels seus programes (Catalunya Vespre) ja ha aconseguit la paritat i El Matí de Catalunya Ràdio, presentat per Mònica Terribas, està a punt d’assolir el 40%. Recordem però que encara falta l’informe de gener, i que aquesta mateixa setmana el tertulià Enric Vila va afirmar a aquest últim programa citat que “cada vegada que la dona s’allibera, el món se’n va a fer punyetes”, una declaració que va generar força polèmica i que a la ràdio pública no s’hauria de permetre.

El passat desembre va ser un bon mes per la televisió. Tots els programes on hi ha tertúlies van augmentar el número de dones. En global assoleix un 38% de tertulianes. Especial menció per la pública catalana, TV3 assoleix la paritat tècnica (40%) en tots els programes amb tertulians, i el programa Més 324 segueix augmentant el percentatge i s’acosta a la paritat real (50%).

En el cas de TVE veiem que el percentatge també ha crescut, però és difícil saber si és degut a bones pràctiques ja que el número de tertulians durant el desembre va ser bastant escàs. Els mitjans privats milloren, però segueixen portant poques dones als programes en comparació als homes.

Pel que fa a la premsa en paper, les dades parlen per si mateixes. Els principals diaris a Catalunya segueixen sense mostrar interès per aconseguir la paritat (40%) i es mantenen en un ridícul 20% global, el percentatge més baix el té la Vanguardia amb un 17% de dones opinadores. De 2.152 articles publicats el passat desembre en premsa en paper, només 421 eren escrits per dones.

Això vol dir que només una de cada cinc opinions ve firmada per una dona: que no saben que les opinions de dona són igual de vàlides que les d’un home?

La premsa digital tampoc sembla interessada en les dones opinadores. El Nacional s’emporta el premi al mitjà amb menys opinions de dones, amb un inacceptable 9%. Aquesta xifra fa baixar la mitjana de dones en els diaris en digital fins al 19%, però hem de tenir en compte que sense El Nacional aquest número pujaria al 29%, un ascens de deu punts. Tot i així, amb excepció de Catalunya Plural que assoleix la paritat tècnica, tots els altres mitjans estan molt per sota del percentatge demanat i Nació Digital s’allunya molt dels bons resultats que havia aconseguit aquest agost.

xerrada-on-son-les-dones-2

La paritat en els mitjans de comunicació segueix sent un tema pendent i iniciatives com aquesta desperten l’ull crític d’una part de la societat. Tot i així, encara queda molta feina per fer, és per això que passats 6 mesos de l’inici del recompte i dels informes, el dia 21 de febrer es durà a terme una xerrada i un debat sobre “Les dones als espais d’opinió dels mitjans” al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Trobareu més informació a #OnSónLesDones.

Advertisements

One thought on “Els diaris segueixen sense fer la seva feina: només un 19% dels opinadors en premsa digital i un 20% en paper són dones

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s