Un partit de futbol femení se suspèn per insults sexistes d’equips veterans

18/02/17 – MARIONA MAYMÓ Els equips femenins de Segona Catalana, el Lloretenc i l’Atlètic Masnou, van haver de suspendre el partit dissabte passat, dia 11 de febrer, pels insults sexistes dels equips veterans Club Futbol Lloret i Caldes d’Aigües Bones.

Les jugadores del Masnou asseguren a El Nacional que els veterans cridaven “això és la llei del més fort”, “saltarem al camp perquè som més forts”, “aneu a fer ballet”, “marxeu a la cuina”, “aneu a fregar”, “estúpides”, “imbècil”, “subnormal”, “boques”… El President del Lloretenc ha denunciat el comportament dels dos equips veterans, i ha pres mesures com l’aportació de treball psicològic a les jugadores, per haver-hi menors de fins a 15 anys.

acta-observacions-lloretenc-masnou-11-02-2016-fcf

La Federació Catalana de Futbol ha traslladat els fets a la comissió d’ètica esportiva. Imatge: Acta del partit Lloretenc-Atlètic de Masnou / Font: El Nacional

El conflicte va ser causat per un malentès en l’assignació d’horaris del camp municipal de Lloret de Mar (la Selva), ja que se’ls havia dit als veterans locals del Lloret que tenien reservat el terreny de joc per jugar contra el Caldes d’Aigües Bones, i se’l van trobar ocupat per les jugadores. Després de profanar insults i amenaces, van acabar ocupant “a la força” el camp en què jugaven les noies. David Furniés, el President del Club Atlètic Masnou, va alabar la reacció de les jugadores davant dels insults, que va ser asseure’s pacíficament al mig del camp. I és que Furniés afirma que la filosofia del seu club és “la de guanyar, però sota uns valors”. Explica a TV3 que “el futbol és una activitat en què es trenquen totes les fronteres, racials, lingüístiques, sexistes, de religió…” i així han intentat transmetre-ho a les menors, intentant que es prenguessin aquest succés “com un tema puntual”.

segudajugadoresfacebookmasnou

Les jugadores del Lloretenc i l’Atlètic de Masnou van fer una seguda al mig del camp davant els insults i la invasió a la força dels veterans. Font: Facebook oficial del Femení Atlètic de Masnou

D’altra banda, tot i que el Club Futbol Lloret no va reconèixer els fets en un primer moment, va acabar demanant disculpes, i segons el president del club, també han pres mesures per condemnar el succés.

Tot i la intenció del President del Club Atlètic Masnou de “tancar el tema” i de tractar-lo com a un succés aïllat, el cert és que reobre el debat sobre la nociva relació del món del futbol amb la violència de gènere.

shakira-gerard_pique-fc_barcelona-espanyol-insultos_mdsima20160114_0056_36

L’afició de l’Espanyol va exhibir aquesta pancarta durant el derbi contra el F.C. Barcelona, el gener de 2016: “Shakira es de todos”.

Recordem els càntics de l’afició del Betis a favor del jugador Rubén Castro, quan aquest es trobava en un procés judicial l’any 2015, acusat per agressió sexual i maltractament a la seva parella: “Rubén Castro alé, Rubén Castro alé. No fue tu culpa. Era una puta, lo hiciste bien”. A la lliga espanyola, al nom de Rubén Castro s’hi afegeixen altres com el de Kadir, Juanele, Nóbrega o Rafel Van de Vaart. L’últim de tots, el de Lucas Hernández, jugador de l’Atlètic de Madrid, per qui la fiscalia ha demanat set mesos de presó per maltractament en l’àmbit familiar, després que fos detingut la matinada de divendres 3 de febrer per agredir presumptament la seva parella, per qui  la fiscalia ha demanat, també, sis mesos de presó.

Per la seva part, el club de l’Atlètic de Madrid i el President de LaLiga, Javier Tebas, han optat per mantenir-se en el silenci i en defensar la presumpció d’innocència de Lucas Hernández, una posició bastant comú en els clubs i institucions de Primera Divisió davant d’aquests casos. De fet, recordem que cap jugador de la lliga espanyola denunciat per maltractament ha estat sancionat o apartat per la institució (el Zaragoza va acomiadar Nóbrega, però després va fitxar pel Recreativo de Huelva). “La tebiesa en el discurs no passarà en casos de dopatge o fascisme. Per suposat que ha d’haver respecte a la pressumpció d’innocència, però el que no pot passar és que el dubte recaigui sempre sobre la víctima, i no sobre el pressumpte agressor”, comenta Juana Gallego, Directora del Observatorio de Igualdad de la UAB, al diari Público.

La indiferència i la falta d’implicació en forma de fets -que no paraules- dels clubs i institucions de Primera Divisió davant la discriminació sexista en el món del futbol, contrasta amb l’exemple de compromís i educació en igualtat de drets que van mostrar el Lloretenc i l’Atlètic de Masnou el cap de setmana passat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s