AUTOR: Joan Turu

L’associació TRAMA proposa Santa Georgina com a alternativa a la llegenda de Sant Jordi

La proposta es treballa en diferents centres educatius de Barcelona on volen tractar la llegenda amb perspectiva de gènere 

23/02/17 – Berta Olivier

L’Associació cultural TRAMA, porta tres anys impartint els tallers de Santa Georgina a diferents centres educatius de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa que proposa canviar la llegenda perquè la protagonista sigui un personatge femení. Actualment un dels centres on s’està treballant la llegenda de Sant Jordi amb perspectiva de gènere és l’Escola d’Adults Pegaso, situada a de Sant Andreu (Barcelona).

En les diverses sessions es reflexiona sobre com “la cultura transmet estereotips sexistes” però l’objectiu principal és treballar com “la mateixa cultura es pot revertir amb la creació d’altres símbols o la transformació de símbols ja existents” afirma Mireia S. Albrich, treballadora i formadora de l’associació TRAMA que s’encarrega de dirigir el taller a l’Escola Pegaso.

Aquest és el primer any que el centre imparteix els tallers. La idea es va impulsar després que el curs passat la direcció i el professorat del centre detectés fins a tres casos d’alumnes que estaven patint maltractaments. L’actual directora i professora del centre, Ana Guevara, afirma que el fet els va tocar tan d’aprop que van prendre consciència i van voler treballar-ho d’alguna manera des de l’escola. Reconeix que al principi tenien poques eines i poca formació i que contactar amb l’Associació Trenquem el Silenci els va ajudar a impulsar el seu propòsit.

Aquest any servirà de prova pilot pel grup de joves que actualment està configurant una nova llegenda amb Santa Georgina al capdavant. Una de les alumnes del taller, la Kely, afirma que és una bona proposta perquè “l’home sempre es presenta com a superior i la dona es tracta com un objecte“. També afirma que “quan es parla de masclisme tothom diu que s’ha de canviar la situació però ningú fa res” i que projectes com aquests “són una bona manera de posar-ho en pràctica”.

This slideshow requires JavaScript.

*La foto que hem utilitzat per la portada és de: Joan Turu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s