L’ajuntament de Barcelona oferirà 82 tallers de prevenció de relacions abusives a joves i adolescents d’instituts de Barcelona

24/02/2017 – Mariona Maymó,  Gemma Clarasó

El taller “Els paranys de l’amor”, promogut per l’Ajuntament de Barcelona, té previst passar aquest 2017 per 30 instituts de secundària i altres centres formatius i de lleure de la ciutat de Barcelona. La iniciativa va dirigida especialment a alumnes de 3r i 4t d’ESO i posa el focus en els comportaments que aquests joves consideren senyals d’amor –paranys– i que poden ser la base d’unes relacions de desigualtat i abús.

Tot i que el projecte va néixer l’any 2008, des del 2010 que la Fundació Salut i Comunitat organitza i porta a terme els tallers. L’any passat van visitar 30 centres i van fer 76 tallers, arribant a 1700 joves i adolescents de Barcelona. Tot i que abans duraven 2 hores, actualment s’han allargat fins a 6 hores, que es reparteixen en 3 sessions diferents. Les sessions consten d’una part més explicativa a través de material audiovisual, sempre tenint en compte la participació dels joves i les seves opinions,  i una segona part on es fan dinàmiques participatives per tal d’assimilar el que s’ha explicat.

En la primera sessió es treballen els estereotips i identitats de gènere. En la segona, la violència de gènere fora de la parella, en la qual es toquen temes com la limitació de la llibertat sexual de la dona a través de la paraula “puta”, que porta molts cops al “què feies a aquelles hores de la nit sola?, com anaves vestida?, què li vas dir?…”. També es treballa la limitació de la llibertat emocional dels homes, un exemple seria analitzar com afecta qualificar de “maricón” a aquells que mostren debilitat o vulnerabilitat.

whatsapp-image-2017-02-24-at-15-31-31

Pau Zabala explica que des de petits es normalitzen comportaments entre la parella que no haurien de tolerar-se

Jo dic prou vam assistir a l’última sessió del taller que es feia a la classe de 3er d’ESO del Col·legi Dominiques de Barcelona, i que tractava dels mites de l’amor romàntic. Després de fer una ronda en el semicercle que formava la classe sobre “què entenc per amor romàntic”, en Pau Zabala i l’Aida – els encarregats del taller – van tractar mites com el de la mitja taronja, el príncep blau salvador, el perill darrera de “los que se pelean, se desean” o “l’amor entre parella ha de ser per sempre”.

A través de pel·lícules de Disney, com la Ventafocs o la Blancaneus, i d’altres més actuals com “A tres metros sobre el cielo” o “Titànic”, els i les joves van ser capaços de veure actituds i rols sexistes en escenes i personatges que no havien detectat abans i van adonar-se dels estereotips i el model de relació d’autoritat i abusivitat que perpetuen. Les alumnes de 3er d’ESO reconeixien que el que agrada del paper d’actors com “Mario Casas” és justament la “pose de machito” i la seguretat i autoritat amb què tracta les noies. “Ens agraden les pel·lícules, però us convidem a mirar-les des d’un altre punt de vista”, reflexionava el Pau.

Amb la dinàmica del baròmetre, que consisteix en llançar afirmacions i posicionar-se a esquerra, mig, o dreta de la classe segons si creuen que és fals, dubte o cert, van sortir a la llum moltes opinions i creences que els joves tenen integrades. A l’afirmar “una mica de gelos són bons”, van sorgir moltes opinions com per exemple “tenir gelos és una mostra d’amor” o “si no tinc gelos, es creurà que pot anar amb algú altre”.

Al cloure la sessió, els nois de la classe van dir-nos que “s’havien adonat de moltes coses que pensaven que eren normals” i les noies, que “tot i que els costava mostrar la seva opinió en grup, el taller les ha fet reflexionar sobre relacions personals”. En aquesta mateixa direcció, el Pau va explicar que els tallers “Els paranys de l’amor” treballen colze amb colze amb la fundació “Sara Jove”, servei d’Atenció, Recuperació i Acollida de joves de Barcelona que acull i ofereix treball psicològic aquelles joves que creguin estar vivint una situació de violència de gènere.

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona es durà a terme en 82 grups diferents aquest any. Per tal de tenir major incidència i saber com pensen els joves abans i després del taller, els organitzadors passen un formulari a tots els alumnes a nivell individual amb preguntes sobre les desigualtats de gènere. Iniciatives com aquestes es duen a terme en molts centres de Barcelona per tal d’intentar prevenir actituds masclistes en les relacions i cada vegada hi ha més demanda d’aquest tipus de tallers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s