Natza Farré presenta el llibre “Curs de feminisme per microones” dins del programa de la UPF pel 8 de març

2/03/17 – MARIONA MAYMÓ La periodista i comunicadora Natza Farré va presentar ahir el seu llibre Curs de feminisme per microones al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, amb motiu de la Setmana de la Igualtat que la universitat ha programat de cara al 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Pilar Medina, professora al Departament de Comunicació de la casa, i Gina Driéguez, estudiant de màster i col·laboradora d’#OnSónLesDones, van acompanyar-la com a feministes declarades i lectores del llibre.

Abans de començar la presentació del llibre, Natza Farré confessava que “el març li fa repelús” perquè “tot l’any és de les dones i amb un dia, no farem res”. La moderadora de la conferència també acceptava que “pel dia 8 de març, celebrem a la Universitat una setmana de la igualtat, quan realment hauria de ser tot l’any”.

feminisme-microones-019

Natza Farré és periodista, comunicadora i guionista del programa d’humor “La competència” de RAC1 / Font: Laura Trius (@barcelonaliteraria)

L’autora del llibre el descriu com “un curs de feminisme exprés” que, amb un punt d’humor i sarcasme, “denúncia el masclisme encobert en la nostra vida quotidiana i crida a la revolució feminista”. Sobre el masclisme en el nostre dia a dia, Natza Farré va confessar que tenia por “d’explicar obvietats”, però que pel feedback rebut es va adonar que “són obvietats sobre les quals convé pensar-hi”. Pel que fa al to sarcàstic que adopta, la versió més transparent de l’escriptora explicava que és una persona depressiva, perquè “la seva feina li fa observar tot el que va malament” i, per això va afirmar que “necessita l’humor per digerir les coses”.

A més, la periodista va defensar que “al feminisme li feia falta sentit de l’humor”, precisament per trencar amb els tòpics de feminista victimista i indignada. Gina Driéguez, seguint amb la línia del llibre de Natza Farré, va ironitzar amb una experiència personal en què algú li va dir: “Ets feminista? Però si ets molt simpàtica!”. Les tres ponents van coincidir en què encara no s’entén què és ser feminista, i que “es continua considerant un insult”, quan, en realitat, “no és treure privilegis als homes, sinó exigir el que les dones mereixem”. Gina Driéguez va afirmar que “les feministes també lluiten pels drets del homes al voler canviar un sistema en què se’ns està dient com hem de ser homes i com hem de ser dones”.

feminisme-microones-014

Gina Driéguez, Natza Farré i Pilar Medina (d’esquerra a dreta), a l’auditori del Campus Ciutadella de la UPF / Font: Laura Trius (@barcelonaliteraria)

Pilar Medina va explicar que amb el llibre “ha pogut riure i recordar anècdotes personals” i que els sentiments que li ha despertat passaven “de la culpa, a la indignació i, finalment, a l’humor”, tot i que “humor una mica amarg, perquè encara estem molt lluny”. De fet, Natza Farré va comentar que, tot i que el llibre va sortir al mes de setembre, podria haver trobat exemples més actuals durant aquests darrers mesos, ja que, pel que fa als assassinats a dones, ens trobem en el pitjor inici d’any des de fa 10 anys.

Un dels temes que Natza Farré dedica en el seu llibre és el de “l’instint maternal que, com a dona, se suposa que has de tenir” i com afecta directament al món laboral. En aquest punt, Gina Driéguez va recordar que “un 45% de les dones redueixen la jornada laboral o canvien de feina al tenir fills“. En el seu llibre, l’escriptora exposa la possibilitat que “els teus fills no et caiguin bé” i va explicar que una lectora del seu llibre, d’uns 70 anys, la va parar per dir-li “gràcies, m’has deixat tranquil·la, perquè la meva filla no em cau bé”. Aquí, Pilar Medina va exposar que “ens creiem el missatge per la força de la culpa” perquè molt sovint és el missatge que el sistema imposa a les dones.

L’autora va acabar la seva presentació denunciant la poca implicació del Govern del PP en màteria de gènere,que sense anar més lluny, ha reduït en un 60% les polítiques de lluita contra la violència de gènere. Així, l’autora afirmava que “ser masclista és gratuit” i que s’haurien d’endurir les lleis que protegeixin les dones. De fet, va dir que “hi ha més morts per terrorisme masclista, que de qualsevol altre tipus de terrorisme“, i que davant d’això, els ciutadans no ens escandalitzem de la mateixa forma, i els governs no apliquen més mesures per combatre-ho.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s