Més de 40 països faran vaga el 8 de març sota el crit #NosotrasParamos

05/03/17 – MARIONA MAYMÓ Ja són 40 països d’arreu del món que s’han sumat a la vaga internacional del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, aquest any sota la iniciativa de #NosotrasParamos. El moviment crida a les dones a fer una vaga de feina assalariada, cures domèstiques i consum de 12 a 12.30 h, sota el lema “si nosaltres no servim, que produeixin sense nosaltres”. Espanya és un dels països que participa en la iniciativa i des de Madrid, Saragossa i Barcelona, s’estan promovent accions i activitats de cara al pròxim dimecres.

El caràcter internacional de la vaga d’aquest any és la resposta al retrocés dels drets i la condició de la dona que ha suposat aquest any 2016. Les lluites individuals de cada país s’han organitzat per denunciar col·lectivament els fets i polítiques d’aquests últims mesos: l’arribada d’un president misògin a la Casa Blanca, la despenalització de la violència de gènere a Rússia, l’intent de prohibir l’avortament a Polònia o els feminicidis i violacions sistemàtiques a l’Amèrica Llatina han fet sortir al carrer a milions de dones i homes que han unit ara les seves veus per dir que #JaN’hiHaProu.

niunamenos2

El col·lectiu de dones d’Argentina #NiUnaMenos es va manifestar perquè l’any 2016 va morir una dona per violència masclista cada 30 hores. Font: El País

La iniciativa de la Vaga Internacional de Dones té els seus orígens en la vaga que van organitzar les dones polaques, arran de l’intent de reforma de la llei d’avortament. A partir d’aquesta mobilització, les polaques van començar a organitzar-se amb altres col·lectius, com el llatinoamericà #NiUnaMenos i les organitzadores de la #Women’sMarch, fins el punt que ara ja són 40 països els que s’hi han sumat.

Els precedents de la vaga a Polònia i, per tant, a la prevista pel 8 de març, els trobem a Islàndia, quan el 24 d’octubre de 1975, el 90% de les dones van decidir no treballar per mobilitzar-se. Els homes van haver de fer-se càrrec de les feines domèstiques, i recorden aquell dia com “divendres negre”, mentre que les dones el reconeixen com “dia de la llibertat”.

manifestacionreikiavik

Més de 25.000 dones van sortir als carrers de Reikiavik el 24 d’octubre de 1975 per manifestar-se a favor de la igualtat de gènere. / El País

En el cas d’Espanya, a més de les vagues del mig dia, es celebraran manifestacions i activitats culturals promogudes per col·lectius regionals en 47 ciutats, segons la Federación Estatal de Organizaciones Feministas. A Barcelona, el col·lectiu Ca la dona ha organitzat una manifestació sota el nom “La revolució imparable de les dones”, que començarà a les 19 h a la Plaça Universitat i finalitzarà a la Plaça Sant Jaume, on tindrà lloc la lectura del manifest de la Comissió 8 març.

cartell8mcaladona

Durant la manifestació del #8M a Barcelona hi haurà l’actució del grup Percudones i també de Dones de blanc. / Font: Ca la dona

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s