Barcelona es tenyeix de lila pel 8 de març

Milers de persones es van manifestar ahir pel #8març sota el lema “La revolució imparable de les dones”

09/03/2017 – Gemma Clarasó, Mariona Maymó i Berta Olivier

A les 18.40h la plaça Universitat ja començava a bullir. Ja se sentien càntics i crits per reivindicar la igualtat entre gèneres, aquesta vegada amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. I això només era la prèvia, a les 19h en punt milers de persones, la gran majoria dones, començaven la manifestació pel “dret a decidir-ho tot”. Els carrers de Barcelona van ressonar plens de veus que cridaven amb una barreja d’indignació i eufòria, unides sota el lema d’aquest any: “la revolució imparable de les dones”.

IMG_7520

La gran majoria de manifestants eren dones, però els homes també han participat a la manifestació. / FOTO: Gemma Clarasó

Centenars de pancartes inundaven la Plaça Universitat amb missatges encaminats a reclamar, sobretot, la igualtat real i l’equiparació salarial amb els homes. Després de l’estesa de pancartes, la multitud va ocupar el Carrer de Pelai, fins arribar a Plaça Catalunya, on els crits i els càntics se sentien encara amb més força. “Sense les dones no hi ha revolució”, “toquen a una i ens toquen a totes” o “cap agressió sense resposta” van ser els que més es van pronunciar. Les manifestants van seguir pel Carrer Fontanella i van baixar per la Via Laietana i Jaume Primer, fins arribar, finalment, a la Plaça Sant Jaume.

La manifestació l’encapçalaven les Percudones, un grup de percussió i ball creat expressament pel dia 8 de març que aportava ambient festiu a tota la mobilització ciutadana. Darrere la batucada seguien milers de dones amb ganes de cridar i ser escoltades, barrejant així aquesta festivitat amb les ganes de reivindicar els seus drets. 

A part de l’actuació de les Percudones, un altre col·lectiu artístic també va participar en l’acte; les “Dones de Blanc”, que van sorprendre a tothom amb una coreografia que posava èmfasi en la denúncia dels micromasclismes a través de la dansa i l’expressió corporal, ja a una plaça Sant Jaume plena a vessar i tenyida de lila feminista.

IMG_7580

Les Percudones no van deixar de tocar i ballar en cap moment, animant així, la marxa reivindicativa. / FOTO: Gemma Clarasó

Aprofitant aquesta escalfor i força que es contagiava en l’ambient, diverses voluntàries de la comissió 8 de març van llegir el manifest d’aquest any, que reclamava el dret a decidir sobre “la nostra sexualitat, la maternitat, l’educació, les condicions laborals, el nostre temps lliure, el nostre present i el futur”. El manifest feia incís en les bretxes al món laboral, i les “Dones de Blanc” van llegir que “no podem continuar cobrant menys que els homes per la mateixa feina, ni seguir patint discriminacions laborals pel sol fet de ser dones”. El text també denunciava les injustícies socials, en forma de “retallades que agreugen encara més les desigualtats”, a l’hora que exigia l’acollida de les refugiades. “No podem obviar que una de les conseqüències de les guerres són milers de dones refugiades arreu del món, que són de nou victimitzades, oblidades i violentades”, recordaven. Finalment, la comissió denunciava les xifres de violències masclistes i reclamava que “volem caminar sense por i volem viure en llibertat amb els nostres cossos, ments i ànimes”.

This slideshow requires JavaScript.

La manifestació va finalitzar amb unes xifres que reflecteixen que cada cop som més les dones que no només volem, sinó que exigim que se’ns escolti, i que a més, som capaces de convertir una denúncia i una reivindicació plena de ràbia i indignació, en un acte pacífic, enèrgic i emotiu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s